Huomenna kaikki voi olla toisin
Jaalalainen kotitarvefilosofi Pertti Raasu toivoo, että ihmiset uskaltaisivat ottaa elämän hallintaansa. Tämä päivä on tärkein, koska huomenna asiat voivat muuttua peruuttamattomasti.
Hiljaisella kylätiellä. Pertti Raasu vaihtaa ensi kuussa jaalalaisen kylätien amerikkalaiseen Greyhound-bussiin.


                  Jaa, kohta Nykiin lähden nykiin...

Jaala
Annamari Haimi

 

Ei elämää pidä liian tosissaan ottaa, mutta vakavasti kuitenkin, sanoo Pertti Raasu, ihan tosissaan hymynkare suupielessä.

Raasu, jaalalainen merimies ja kotitarvefilosofi on sitä mieltä, että ihmiset ovat turhan usein vankeina omissa pienissä hiekkalaatikoissaan, eivätkä läheskään aina ymmärrä, että ovat itse rakentaneet laatikon laidat. Siinä sitä sitten elää kitkutellaan ja valitetaan ja ollaan tyytymättömiä. Jonakin päivänä tulee vanhuus ja tekemättä jääneiden asioiden harmittelu.

- Minusta olisi hienoa, jos ihmiset tajuaisivat elämän ainutkertaisuuden. Sen, että tämä päivä on kaikkein tärkein, sillä huomisesta ei koskaan voi tietää.

- Yksi aika tärkeä kysymys kuuluu, että miksi tyydyit siihen, mihin et tyytynyt?

 

Runokirja
omalle pojalle

Raasu pohdiskelee elämää ja sen ainutkertaisuutta runokirjassaan Rakas poikani - kuoleman lapsi. Kirja on kirjoitettu Raasun pian 9 vuotta täyttävälle pojalle, ”osamaksulapselle”, joka asuu Tampereella. Kirja painettiin viime vuoden puolella, mutta erinäisten vaikeuksien jälkeen se saapui kauppoihin vasta kesän kynnyksellä.

Johtoajatus kuuluu: miten pojasta kasvatetaan mies raadolliseen maailmaan. Raasu ei kuitenkaan halunnut tehdä mitään ohjekirjaa vaan kertoa asioista runon ja ironian kautta.

- Ajatellaan vaikka pientä lasta: kyllä se siinä keittiön lattialla pyöriessään ehtii vuosien mittaan imeä kaikenlaisia vaikutteita ja käsityksiä. Siinä kasvaa ihmiselle aikamoiset kahleet, jos niitä ei koskaan kyseenalaista, testaa tai muuten niitä potki.

Raasu kiirehtii muistuttamaan, että kahleiden kyseenalaistamisella hän ei suinkaan tarkoita edesvastuutonta anarkiaa, vaan omilla aivoilla ajattelemaan oppimista.

- Kyllä minä ymmärrän niitäkin, jotka eivät pysty elämäänsä muuttamaan. On paljon asioita, jotka on pakko hyväksyä ja sietää, mutta oman itsensä vuoksi voi tehdä aika paljon. Se taas on ihan eri asia kuin itsekkyys: jos on sinut oman elämänsä kanssa, voi antaa paljon myös muille.

 

 

Käännetäänkin
päälaelleen

Raasun runokirja toimii ironian kautta. Hän kääntää asiat päälaelleen, jotta viesti varmasti menisi perille.

- Jos teinille sanoo, että tulet sitten yhdeksitoista kotiin, niin voi käydä niin ettei hän tule. Mutta jos sanoo, että tulet sitten vasta vaikka aamulla ja tuhlaat monen viikon tulevatkin rahasi kerralla, niin viesti saattaa tulla ymmärretyksi.

Edelleen, ironiaa kun käyttää, Raasu kääntää monet asiat niin härskisti päälaelleen, ettei kirja vielä moneen vuoteen ole ajankohtainen hänen pojalleen.

- Ehkä sitten myöhemmin, toisella kymmenellä, kun nämä asiat alkavat häntä kiinnostaa.

Runokirja Rakas poikani - kuoleman lapsi on Raasun ensimmäinen oma julkaisu. Vuonna 1993 hän osallistui Suomen Kirjallisuuden Seuran (SKS) miesten elämäkertoja keränneeseen kilpailuun ja sijoittui kolmanneksi. Mika Siimeksen toimittama Eläköön mies - mieselämäkertoja -niminen teos ilmestyi SKS:n kustantamana seuraavana vuonna.

Raasu on kirjoittanut myös lauluntekstejä sekä erilaisia käsikirjoituksia.

 

 

Greyhoundilla
halki USA:n

Pertti Raasu on seilannut maailman meriä kymmeniä vuosia. Viime vuodet tosin vain ”tiskivesissä”, Finnjetillä. Työtehtävät ovat vaihdelleen kokin työstä varaston kontrollointiin.

Ensi kuussa Raasu aloittaa monikymmenvuotisen haaveensa toteuttamisen ja lähtee tekemään matkaa Yhdysvaltojen halki. Matkustusvälineenä on Greyhound-bussi ja matkaseurana Pertti Raasu. Matkaa tehdään kolme kuukautta.

- Mitäs, kun matkustaa yksin niin saa itse päättää mihin menee ja kuinka kauan viipyy.

Matkatunnelmia hän tallentaa omalle nettisivulleen sitä mukaa, kun osuu sellaiseen paikkaan josta löytyy tarvittavin ominaisuuksin varustetun tietokoneen käyttömahdollisuus. Osoite on www.nic.fi/˜praasu.

Matkanteko yksin ei huoleta, sillä Raasun filosofian mukaan huonosti voi käydä missä vaan jos on käydäkseen.

- Minulle on tärkeintä tämän unelman toteuttaminen nyt, kun siihen on vielä mahdollisuus, sanoo elokuun viimeisenä päivänä 50 vuotta täyttävä mies.

10x10pixel.gif (49 bytes)
                                        Pääsivulle                                       USA-sivulle